zde vyplňte!
Den norské kuchyně- 7.2.2017
Slíbený den norské kuchyně skutečně 7.2.2017 proběhl. Zúčastnili se ho i zástupci Asociace školních jídelen ČR, kteří zajistili i tématickou výzdobu jídelny. Menu bylo velmi zajímavé a mnoho strávníků si mimořádně pochutnalo. Bohužel, skvělý dezert v ústech zhořknul při zjištění, že v době provozu jídelny někdo zcizil českou vlajku ze stojanu zapůjčeného v norské ambasádě. Naštěstí jsme vlajku ihned koupili a škodu nahradili, ale ostuda a pachuť zůstaly.
7.2.2017 Den norské kuchyně
Norské velvyslanectví v Praze a Asociace školních jídelen České republiky uspořádaly ve čtvrtek 8. prosince 2016 workshop nazvaný „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Akce se konala v pražské Makro Akademii a byla zaštítěna předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou a senátorem MUDr. Vladimírem Plačkem. Na setkání dorazilo na 30 kuchařů z celkem 26 škol z celé republiky. Akce byla zahájena norskou velvyslankyní v České republice Siri Ellen Sletner.
Tohoto dne se zúčastnila i naše jídelna a dne 7.2. 2017 uspořádáme den norské kuchyně v naší školní jídelně.
A na co se můžeme těšit?
Polévka- ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
Salát- červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
Hlavní chod- hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
Dezert- krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou
DOBROU CHUŤ
Připravujeme
Dne 10.6.2016 budeme opět vařit s úspěšnými kuchaři Janem Davídkem a Jurajem Dohňanským. Tento den bude volný výběr jídel. Můžete se těšit na:
Polévka: Marocca Lentil Soup
Hlavní jídla: 1. Vepřová pečeně s červeným melounem, jasmínová rýž
2. Kuřecí tadžin s olivami, šafránový kuskus
3. Rybí hamburger, bulka, obloha, koprový dip, bramborové plátky
Desert: Heřmánkové mascarpone
Den thajské kuchyně
26.4.2016 se můžeme v naší jídelně těšit na thajské menu:
Polévka - Tom Ťiud Mu Sab Tofu - Vepřový vývar se zeleninou a tofu
Hlavní jídlo - Kai Phad Phak - Restované kuřecí nudličky se čerstvou zeleninou
Dezert - Saku Polamái
Něco o Thajsku
Oficiální název: Thajské království (Prades Muang Tchaj)
Rozloha: 514 000 km2
Obyvatelstvo: asi 65 mil.
Hlavní město: Bangkok (asi 10 mil. obyvatel)
Státní zřízení: konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem
Územní členění: Thajsko se člení na 4 kraje, které se dále dělí do 76 provincií s vlastní správou
Jazyk: úředním jazykem je thajština
Měna: 1 thai bhat (THB)
Náboženství: 94,5 % obyvatel vyznává buddhismus, 4 % jsou muslimové, křesťané 0,5 %, ostatní 1 %
Thajské speciality
17.6.2015 proběhl slíbený den thajské kuchyně. Strávníci, kromě polévky Pho Bo (s hovězím masem a rýžovými nudlemi) poznali tato dvě jídla:
Pad Thai- smažené rýžové nudle s kuřecím masem, tofu, vejcem, oříšky kešu a omáčkou tamarind.
Kuřecí maso na červeném kari s liči, thajským lilkem a rýží.
Vše završil desert Cart D'OR Panna Cotta s kokosovým mlékem
Den thajské kuchyně 17.6.2015
Blíží se slíbený den thajské kuchyně 17.6.2015 se známými kuchaři, kteří budou vařit společně s našimi kuchařkami. A kdo jsou ti známí kuchaři? Prvním je pan Jan Davídek, který je držitelem zlaté medaile z Pattaya City Culinary Chelllange z roku 2012, držitelem stříbrné medaile z Pattaya City Culinary Cup z roku 2014 a celkovým vítězem na Thailand Culinary Worl Challenge 2014. Druhým je pan Juraj Dohňanský, který je šéfkuchařem firmy Unilever pro ČR a SR a je členem slovenského Gourmet klubu. Taky už se těšíte?
Připravujeme
Na měsíc květen 2015 připravujeme akci "VAŘÍME ZDRAVĚ". Kuchař a gastropromotér Jiří Pšenčík nám za pomoci našich kuchařek připraví oběd z produktů zdravé výživy.
Dále připravujeme
Na měsíc červen 2015 připravujeme den THAJSKÉ kuchyně, na který se nám podařilo získat příslib na spolupráci s kuchařem Unilever Food Solutions Jurajem Dohňanským, který již velmi úspěšně v naší jídelně vařil.
Vločkové pusinky
Obsahují ovesné vločky, jogurt, tvaroh, jablka, med rozinky a mandle.
Salát z tarhoni se sýrem, zeleninou a pestem